ÇOMÜ’den Deniz Canlıları İçin Önemli Adım: 400 Istakoz Batan Geminin Etrafına Salındı

Çanakkale Savaşı’nda Batan Savaş Gemisi Enkazına 400 İstakoz Yavrusu Bırakıldı

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) ve Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı iş birliğiyle Dardanos Yerleşkesi’ndeki Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi’ne ait Deniz Canlıları Araştırma, Uygulama Merkezi’nde yetiştirilen 400 ıstakoz yavrusu, 109 yıl önce Çanakkale Savaşı’nda batan ‘HMS Majestic’ savaş gemisi enkazına salındı.

ÇOMÜ ve Çanakkale Savaş Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı iş birliğiyle hazırlanan projede, ekonomik değerleri nedeniyle avcılık baskısına maruz kalan ıstakozların doğadaki popülasyonunu desteklemek ve azalan balıkçılık kaynaklarına dikkat çekmek amacıyla Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi laboratuvarlarında üretilen 400 ıstakoz, Çanakkale’nin Eceabat ilçesi açıklarında 20 metre derinlikteki ‘HMS Majestic’ batığına bırakıldı. Etkinliğe, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, ÇOMÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Yiğit, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan, Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdür Vekili Seydi Ali Doruk katıldı.

‘Canlı Varlığını Artırmak İçin Bir Çalışma İçerisine Girdik’

Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı’nda önemli bir gün yaşadıklarını belirten Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, “Gelibolu Sualtı Parkı’nda dünyanın en önemli batıkları ve savaş kanıtları bulunuyor. Burada çok önemli bir bioçeşitlilik var. Canlı varlığını artırmak için bir çalışma içerisine girdik. Gelibolu Sualtı Parkı artık daha ilgi çekici bir nokta haline gelecek. Tarihi mekanları görmek isteyenler, Çanakkale Savaşı’nı anlamak isteyenler ve sualtı dünyasını keşfetmek isteyenler bundan sonra Gelibolu’yu tercih edecekler” dedi.

‘Vahşi Avcılık Sonucunda Ciddi Tükenme Riskindeler’

ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu ise 400 ıstakozun doğaya salınmasının denizel ekosistemin korunması açısından önemli olduğunu belirterek, “Nesilleri tükenmekte olan ıstakozlar, insan eliyle yapılan faaliyetler, sanayi etkisi ve vahşi avcılık sonucunda ciddi tükenme riski altındalar. Bu önemli faaliyetlerle ıstakoz popülasyonunu desteklemek ve deniz ekosistemini korumak istiyoruz” dedi.